Klarowin 10g do klarowania win różowych i białych

2,50 

Na stanie

Kategoria:

Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces.

Klarowin skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10 l płynu.

Użytkowanie:
Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące.

Charakterystyka produktu:
– W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Klarowin 10g do klarowania win różowych i białych”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *