Ten produkt nie występuje już w magazynie

Nowy produkt


Isinglass środek do klarowania piwa

5,00 zł

Więcej informacji

Środek do klarowania piwa

Saszetka środka do klarowania piwa domowego, wystarcza na 23 - 25 litrów każdego rodzaju piwa. Przyśpiesza klarowanie i robi osad bardziej stabilnym (zwartym na dnie), w przypadku drugiej fermentacji już w butelce osad który się wytworzy w tej fazie fermentacji również jest bardziej zwarty na dnie butelki.

Instrukcja użycia:

Na 3 dni przed planowanym butelkowaniem piwa, środek należy przesypać do wysterylizowanego słoika i zalać niewielką ilością (około 50-100ml) przegotowanej i wystudzonej wody. Słoik dokładnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 7-10 godzin, maksymalnie do 24 godzin). Po wyjęciu z lodówki delikatnie mieszamy i dodajemy do piwa lekko mieszając.

Czas klarowania 2-3 dni. Im niższa temperatura piwa - tym proces klarowania zachodzi szybciej.

W jaki sposób działa Isinglass:

Isinglass to forma kolagenu pozyskiwanego z wysuszonych pęcherzyków pławnych ryb. W kwaśnym środowisku, jakim jest piwo, uzyskuje on dodatni ładunek elektrostatyczny, przez co przyciąga ujemnie naładowane elementy zawiesiny w piwie (komórki drożdży, cząstki protein, czy lipidów). W ten sposób wytrąca osad, który opada na dno zbiornika, w którym leżakuje piwo. Dzięki kleistości isinglassu, powstały osad jest trudny do wzburzenia, co ułatwia zlewanie znad osadu. W literaturze podkreśla się pozytywny wpływ tego surowca na trwałość piany w piwie

3 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane