
Jałowiec mielony 100g
9,60 zł
Na stanie
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jadalną częścią, a zarazem surowcem leczniczym są owoce, czyli tzw. szyszkojagody. Suszy się je w temperaturze poniżej 35 °C, aby nie wyparowały olejki lotne.Jego korzenno-słodki smak i aromat wzmacniają smak i aromat wielu potraw. Jako przyprawa występuje w postaci ziaren i mielony.
Właściwości lecznicze: – owoce jałowca zawierają substancje bakteriobójcze;
– skutecznie oczyszcza żołądek, poprawia trawienie i pobudza apetyt;
– jest naturalnym lekiem na zgagę, niestrawność i wzdęcia;
– poprawia krążenie;
– pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach;
– ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze.
Zastosowanie: – przyprawia się nim sosy, zupy, zamarynowane ryby, potrawy z kapusty;
– do potraw z dziczyzny, baraniny, ryb, pasztetów, sosów i marynat;
– przyprawia się nim bigos oraz kapustę kiszoną;
– jest niezbędny do tworzenia własnych mieszanek przyprawowych.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.