Generator dymu dragON Jet 1 z pompką elektryczną

288,00 

Na stanie

SKU: 330143 Kategorie: , ,

Generator dymu (dymogenerator) na miarę potrzeb pasjonatów domowych
wyrobów wędzarniczych, poszukujących możliwości tworzenia pysznych i
aromatycznych mięs, ryb czy serów – przygotowanych bez kompromisów i
zdrowszych, bo bez zbędnych chemicznych dodatków. Zastosowanie
generatora dymu zapewnia doskonałą jakość i wydajność procesu wędzenia. Z
tym innowacyjnym dymogeneratorem wędzenie na zimno oraz na
ciepło/gorąco będzie efektywnym, a zarazem stylowym sposobem na
profesjonalne wędzenie.

Generator możesz zamontować zarówno do wędzarni dużej, jak i małej. Testy przeprowadzono z wędzarnią o poj. 300 L.

 

  • Uniwersalny generator dymu wykonany ze stali nierdzewnej, do każdej wędzarni –
    ten solidny i odporny na różne warunki atmosferyczne dymogenerator
    można zamontować do wędzarni stalowej, drewnianej czy murowanej.
  • Innowacyjna dysza generatora dymu – jej konstrukcja z odpowiednio ściętymi zakończeniami, specjalną rurką kątową oraz podłączana pompka zapewniają idealne, równomierne wdmuchiwanie dymu do wędzarni oraz wysoką wydajność przy niskim zużyciu zrębków.
    Dysza wprowadzana jest do wędzarni pod kątem zwiększającym przepływ
    dymu i pozwala zminimalizować gromadzenie się osadu zapychającego typowe
    rurki podczas wyżarzania zrębków. Pompka wtłaczająca powietrze
    podłączana jest za pomocą wężyka do zintegrowanej z dyszą rurki kątowej.
  • Prosty montaż i demontaż –
    zastosowane rozwiązania konstrukcyjne pozwalają na szybkie i łatwe
    połączenie generatora z wędzarnią oraz przygotowanie go do pracy (a
    także zdemontowanie). Jednocześnie zapewniona jest odpowiednia
    szczelność urządzenia podczas wytwarzania dymu wędzarniczego.
  • Pojemny korpus (tuba) –
    pozwala na umieszczenie w generatorze ok. 450 g zrębków wędzarniczych
    (kaliber 8-12). Taka ilość zrębków pozwala na kilka godzin wędzenia, bez
    konieczności dosypywania zrębków.
  • Łatwe czyszczenie –
    dymogenerator można z łatwością rozebrać i wyczyścić, bez konieczności
    odkręcania jego podstawy od wędzarni i bez używania jakichkolwiek
    narzędzi.
  • Wydajna elektryczna pompka z regulacją przepływu powietrza, optymalizująca efektywność spalania zrębków – zapomnij o zawieszaniu się zrębków!
    Dzięki umieszczeniu pompki na dedykowanej podstawie montażowej,
    wibracje generowane przez pompkę są bezpośrednio przenoszone na komorę
    spalania, poprawiając osypywanie się zrębków w procesie ich wyżarzania.
    Wydajność pompki można regulować pokrętłem, dostosowując ilość dymu do
    potrzeb i objętości wędzarni.

 

Patent firmy Browin.

Generator dymu wyprodukowano w Polsce.

Generator można montować z obu stron wędzarni, zależnie od potrzeb.

 

Generator dymu wyposażony jest w elektryczną, zieloną pompkę o mocy 3,8 W i wydajności 2×200 L/h

Pompkę możesz zastosować nie tylko w procesie wędzenia, ale także w akwarystyce. Doskonale sprawdzi się do napowietrzania akwariów o różnych pojemnościach.

 

Przemyślana,
opatentowana konstrukcja pozwoliła na połączenie niewielkich gabarytów
generatora z wysoką wydajnością przy niskim zużyciu zrębków i
możliwością regulowania ilości wytwarzanego dymu za pomocą pompki –
odpowiednio do potrzeb i pojemności komory wędzarniczej. Generator dymu
został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu może
być używany do wędzenia przy różnych warunkach pogodowych. Korpus
(cylinder zasypowy) zamykany jest drewnianym wieczkiem, które zapewnia
właściwą cyrkulację dymu i zabezpiecza zrębki w procesie ich wyżarzania –
m.in. przed kroplami deszczu. Długi wężyk (4 m) można przycinać na
odcinki potrzebne do połączenia pompki z dyszą dymogeneratora.

Zasypanie
generatora do pełna pozwala dostarczać dym do wędzarni w sposób ciągły
przez około 3-4 godziny, bez konieczności dosypywania zrębków. Do
dymogeneratora można stosować zrębki o różnej gradacji, jednak zalecamy
zrębki o stopniu rozdrobnienia (kalibrze) 8-12 mm, co pozwoli na
uzyskanie najlepszego efektu zadymienia wewnątrz wędzarni.

 

Innowacyjna dysza generatora dymu –
jest krótsza niż w typowych modelach i z obu stron ścięta – na jednym
pod takim kątem, który ułatwia wydostawanie się dymu w wędzarni, a na
drugim pod takim, który zabezpiecza dyszę przed zapychaniem się
zrębkami. Dysza wprowadzana jest do wędzarni pod odpowiednim kątem,
zwiększającym przepływ dymu z wyżarzanych zrębków. Dysza przechodzi
tylko przez część komory spalania zrębków, co pozwala na idealne
zasysanie dymu, a jednocześnie odpowiednio chroni dyszę przed
zapychaniem się podczas wyżarzania się zrębków.

Zastosowanie
wydajnej pompki i umieszczenie jej na odpowiednio wydłużonej podstawie
dymogeneratora pozwala przenosić wibracje z pompki na korpus komory
zasypowej, poprawiając osypywanie się zrębków w procesie ich wyżarzania i
zwiększając efektywność wędzenia. Precyzyjne ustawienie ilości
generowanego dymu pozwala uniknąć przekwaszenia wyrobów. Pompka
podłączana jest za pomocą wężyka do specjalnej, zintegrowanej z dyszą
rurki, przez którą wtłaczane jest powietrze. Rurka pełni ponadto rolę
konstrukcyjną – wchodzi w wycięcie podstawy, zapewniając idealne
ustawienie dyszy względem wędzarni i korpusu generatora.

Konstrukcja
dymogeneratora umożliwia jego łatwy i szybki montaż oraz demontaż, a
także bardzo ułatwia czyszczenie. Urządzenie można z łatwością rozebrać i
wyczyścić, bez konieczności odkręcania jego podstawy od wędzarni i bez
używania jakichkolwiek narzędzi. Wystarczy wysunąć dyszę z korpusu
generatora, przekręcić korpus pojemnika zasypowego i zdjąć go z
podstawy, z którą jest stabilnie łączony za pomocą zaczepów i
dopasowanych do nich otworów w podstawie. Rozwiązanie to zapewnia
odpowiednią szczelność, jednocześnie stabilizując korpus w podstawie.

 

Otwory
umieszczone w dolnej części korpusu generatora pozwalają na łatwe
rozpalenie zrębków i zapewniają odpowiedni dopływ tlenu.

 

W
ofercie Browinu znajdziesz zrębki dedykowane do danego rodzaju
produktów, które idealnie sprawdzą się do wędzenia mięs, ryb czy serów.

 

Przed
użyciem generatora dymu należy zapoznać się z instrukcją jego obsługi
dołączoną do zestawu. Instrukcja zawiera także wskazówki dotyczące
użycia pompki.

 

Czyszczenie: Po
każdym wędzeniu wyczyść generator, zwłaszcza wewnątrz, aby był w pełni
gotowy do kolejnego użycia i zapewniał prawidłowy przepływ dymu
wędzarniczego. Nie używaj ostrych narzędzi, które mogłyby uszkodzić
elementy urządzenia.

 

Elementy zestawu: 

  • wieczko drewniane
  • cylinder (korpus zasypowy) generatora dymu ze stali nierdzewnej 304
  • pompka elektryczna 3,8 W
  • dysza dymogeneratora z rurką kątową
  • podstawa montażowa ze stali nierdzewnej
  • zestaw przyłączeniowy (trójnik, wężyki silikonowe)
  • podkładka nierdzewna M8 – 4 szt.
  • śruba
    nierdzewna M8x40 – 2 szt. (do grubości ścianki 3 cm, w przypadku
    większych grubości wymagane jest dobranie odpowiednich śrub)
  • nakrętka nierdzewna M8 – 2 szt.
  • instrukcja obsługi
  • opakowanie zrębków wędzarniczych

 

Wymiary generatora dymu po złożeniu:

  • wysokość: 334 mm
  • szerokość: 152 mm
  • długość: 313 mm

 

Porada – jaką metodę wędzenia wybrać?

Metody wędzenia:

  • wędzenie na zimno
  • wędzenie na ciepło/gorąco
  • wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ)

 

Wędzenie na zimno: Odbywa
się zazwyczaj w temp. do 25⁰C i trwa od kilku godzin do 14 dni. W
zależności od potrzeb stosuje się odpowiednią gęstość dymu. Zazwyczaj
prędkość jego przepływu powinna mieścić się w granicach 6-15 m/min. Ten
sposób wędzenia stosuje się głównie do produktów, które mają być długo
przechowywane lub dojrzewać, gdyż dym wnika w produkt głęboko i powoli
go konserwuje. Wędzonki poddane tej metodzie obróbki schną równomiernie.
Wędzenie na zimno daje również doskonały efekt przy dojrzewaniu
długoterminowym.

 

Wędzenie na ciepło/gorąco: Jest
to oddziaływanie na produkt dymem o temp. powyżej 25⁰C. Można tutaj
mówić o dwóch przyjętych górnych granicach temperaturowych: wędzenie do
ok. 45⁰C nazywamy wędzeniem na ciepło, a do 60⁰C wędzeniem na gorąco. W
przypadku wędzenia na gorąco produkty możemy podpiec w samej wędzarni,
podnosząc temperaturę w komorze wędzarniczej nawet do 80-90⁰C.

 

Wędzenie z podpiekaniem: W przypadku podpiekania można odłączyć generator dymu i oddziaływać na produkt tylko samą temperaturą.

 

Bez
względu na to, jaki typ wędzenia wybierzesz, pamiętaj, że jest to
proces końcowy, a podstawą jest odpowiednie przygotowanie wyrobów do
wędzenia oraz bardzo dobre ich osuszenie przed wędzeniem (ewentualnie
dosuszenie w wędzarni). To etap kluczowy, który pozytywnie wpływa na
jakość wędzonek oraz zapobiega ich zakwaszeniu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Generator dymu dragON Jet 1 z pompką elektryczną”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *