770604

Nowy produkt

6 Przedmioty

Garnek rzymski 4L

90,00 zł

Więcej informacji

  • Przyjazny dla środowiska - garnek rzymski zrobiony jest ze specjalnie wypalanej gliny. Jest to naturalny i bezpieczny materiał o porowatej strukturze.
  • Kompleksowe zastosowanie - w ganku rzymskim przygotujesz pyszny chleb, moussakę, pieczenie, gulasze i ciasta. Wszystkie będą miały wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych.
  • Doskonały dla osób na diecie - w garnku rzymskim dania przygotujesz w atmosferze pary wodnej bez konieczności dodawania tłuszczu. Dzięki temu dania będą smaczne, dietetyczne i zdrowe.
  • Uniwersalny rozmiar - odpowiednia pojemność garnka jest idealna do przygotowania kompletnego dania dla całej rodziny (na przykład zapiekanki, lasagne) lub dania głównego podczas spotkania w większym gronie (jak soczysta pieczeń).
  • Idealny dla wegan, wegetarian - w garnku rzymskim przygotujesz także swoje ulubione bezmięsne i wegańskie dania.


Dzięki garnkowi rzymskiemu w prosty sposób urozmaicisz swoje codzienne posiłki. Bez problemu przygotujesz w nim jednogarnkowe, zdrowe dania. Upieczone pod przykryciem posiłki będą miały więcej witamin i mikroelementów. Będą smaczne i zdrowe.

Garnek rzymski jest wykonany z naturalnej gliny. Jej właściwości pozwalają na pieczenie potraw w atmosferze pary wodnej. Naczynie ma porowatą strukturę, w jego pory podczas namaczania przed gotowaniem dostaje się zatem woda. Podczas pieczenia woda ta paruje, a potrawa przygotowuje się na parze, dusząc w sosie własnym. Dzięki temu do potraw nie trzeba dodawać tłuszczu, a danie zachowuje swój naturalny aromat. Dzięki pokrywie przygotowane danie zachowuje więcej witamin i mikroelementów. Potrawa wychodzi pyszna i zdrowa.

Garnek jest także urozmaiceniem dla miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Garnek rzymski ułatwi także gotowanie osobom będącym na diecie lekkostrawnej czy niskotłuszczowej. Osoby gustujące w kuchni gruzińskiej z łatwością przygotują w nim swoje ulubione dania.


Sposób użycia:

- Przed każdym użyciem namocz garnek w wodzie przez 10-15 minut, zanurzając go w całości. Następnie wstaw do zimnego piekarnika. W zależności od wymogów przepisu nagrzewamy pusty garnek lub od razu z wsadem. Po upieczeniu potrawę możesz wyjąć gdy jest gorąca (np. pieczywo) lub zostawić do ostudzenia, aż składniki dobrze się zwiążą (np. gdy przygotowujesz pasztet). Sposób wykorzystania garnka powinien być dopasowany do przepisu.

- Przed pieczeniem chleba wysmaruj garnek masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, aby z łatwością wyjąć upieczony bochenek

- Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.

- Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.

- Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.

- Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C.

- Garnek jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.

Mycie i czyszczenie:

Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu garnek warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Garnka nie należy myć w zmywarce.

Po myciu garnek należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać otwarty najlepiej w przewiewnym miejscu.

Wymiary zewnętrzne:

1. garnek:

  •   długość 29,2//18,6 cm
  •   szerokość 21,1/13 cm
  •   wysokość 7 cm

2. pokrywa:

  •   długość 31/20,5 cm
  •   szerokość 21,1//15,5 cm
  •   wysokość 6,5 cm

Wymiary wewnętrzne:

1. garnek:

  •   długość 27,4/19,5 cm
  •   szerokość 20/13,2 cm
  •   wysokość 6 cm

2. pokrywa:

  •   długość 26/20,5 cm
  •   szerokość18,6/15,1 cm
  •   wysokość 5,8 cm

Wymiary kompletu:

  •   długość 31 cm
  •   szerokość 21,1 cm
  •   wysokość 13,2 cm
  •   pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką 4 L.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane