Garnek Rzymski 4 L prostokątny

50,00 

Brak w magazynie

  • Naturalna glina – garnek rzymski wykonany jest z odpowiednio wypalanej gliny. Porowata powierzchnia umożliwia pieczenie w atmosferze pary wodnej. Tak przygotowane potrawy są bardzo zdrowe.
  • Do warzyw, mięs, ryb, chleba czy ciasta – to uniwersalne naczynie, w którym przygotujesz zarówno dania jednogarnkowe, mięsa, ryby, jak i upieczesz pyszny chleb z chrupiącą skórką lub pachnące ciasto drożdżowe.
  • Dla dbających o linię – pieczenie w garnkach rzymskich nie wymaga dodatku tłuszczu, co stanowi świetny wybór dla wszystkich osób dbających o dietę.
  • Niepowtarzalny smak potraw – dania przygotowane w garnku rzymskim są soczyste, aromatyczne, a dodane warzywa nie tracą koloru.
  • W zestawie z pokrywką – garnek sprzedawany jest w komplecie z pokrywką. Pieczenie pod przykryciem sprawia, że witaminy i mikroelementy pozostają w przygotowywanej potrawie.

Garnek rzymski 4 L to świetny wybór dla osób dbających o zdrowie. To naczynie wykonane z naturalnej gliny, w którym przygotować możemy różnorodne dania, począwszy od pieczonych warzyw czy mięs, delikatnych ryb, na pieczywie skończywszy. Garnek taki sprawdzi się zarówno na potrawy mięsne, wegetariańskie, jak i do przygotowania dań różnych kuchni np.: gruzińskiej czy węgierskiej.

Dzięki porom zawartym w glinianej powierzchni, garnek nasiąka wodą, która uwalniana zostaje w postaci pary wodnej pod wpływem ogrzewania naczynia. Tak przygotowane dania zachowają większość witamin, są niezwykle aromatyczne i posiadają niepowtarzalny smak, którego nie uzyskasz podczas pieczenia w zwykłych naczyniach. Upieczone potrawy są soczyste, pomimo pieczenia bez dodatku tłuszczu.

Garnek rzymski jest prosty w użyciu oraz utrzymaniu w czystości, należy jedynie pamiętać o kilku wskazówkach, które znajdziesz poniżej.

Sposób użycia:
– Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Garnek zamaczamy w całości łącznie z pokrywą. Następnie należy go wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy, 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.
– Przed pieczeniem chleba wysmaruj garnek masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, aby z łatwością wyjąć upieczony bochenek
– Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.
– Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.
– Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.
– Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C.
– Garnek jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.

Mycie i czyszczenie:
Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu garnek warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Garnka nie należy myć w zmywarce.
Po myciu garnek należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać otwarty najlepiej w przewiewnym miejscu.

Pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką: 4 L

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Garnek Rzymski 4 L prostokątny”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *