Oferowane płatki wytwarzane są z najlepszych odmian dębów francuskich wykorzystywanych w bednarstwie(Quercus sessiflora i Quercus robur). Przed rozpoczęciem procesu produkcji płatków drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez okres minimum 18 miesięcy. Leżakowanie, fermentacja win i destylatów z dodatkiem produktów wykonanych z różnych rodzajów dębów (wióry, płatki i kostki dębowe) prażonych jak i nieprażonych jest w pełni funkcjonalną alternatywą dla fermentacji i leżakowania alkoholi i nastawów w beczkach dębowych. Stosując płatki dębowe możemy bardzo łatwo zmienić charakterystykę smakową spożywanego alkoholu.Płatki dębowe dodajemy w ilości od 2g do 4g na litr destylatu lub wina w procesie fermentacji lub do gotowego trunku w celu jego postarzenia (nadania mu osobowości) na okres od 3 do 6 tygodni. Płatki średnio opiekane podnoszą ogólną intensywność win, podkreślają moc wina, owocowość i słodycz oraz aromaty drzewne i ziemiste. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina. Płatków dębowych można również używać do nalewek, miodów, wódek i spirytusów tworząc alkohole dębowe.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.