
Chipsy/płatki dębowe – drobne, dębowe sztabki drewna do aromatyzowania alkoholu. Tańsza i prostsza w użyciu alternatywa dla dębowych beczek.
Domowe alkohole wzbogacić możesz o szlachetne nuty dębiny, wanilii czy mielonej kawy. Wystarczy do wina, winiaku, miodu pitnego czy wódki dodać płatki/chipsy dębowe. Dzięki ich stosowaniu przygotowywany trunek zyska cechy długo leżakowanego alkoholu. Dlatego to świetny zastępnik drogich beczek dębowych.
Wzbogać swój trunek w pożądane nuty aromatyczne stosując płatki dębowe. Ich smak i aromat w prosty sposób uatrakcyjni przygotowywany alkohol. Już po kilku tygodniach ciesz się smakiem wybornego.
Płatki dębowe mocno przypalane nadadzą Twoim alkoholom piękną ciemno bursztynową barwę. A wszystko to w zaledwie kilka tygodni.
Przygotowanie domowej dębówki z użyciem płatków/chipsów dębowych jest banalnie proste. A uzyskany efekt z pewnością Cię zaskoczy.
Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu Petraea.
Charakterystyka:
Surowiec: Francuska odmiana dębu Petraea
Rodzaj: mocno przypalane
Aromat: beczki, wanilii, mielonej kawy
Dozowanie: 1-3 g/1 L
Masa netto: 20 g
Sposób użycia:
Płatki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 1-3 g na 1 L alkoholu na okres 6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji.
Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego wiórki i ciesz się jego smakiem.
Wiórki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70 %, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.