Brak na stanie
Dym wędzarniczy w prosty sposób doda twoim produktom głębokiego smaku i aromatu tradycyjnego wędzenia, bez zastosowania wędzarni! Idealny do mięsa, ryb, serów czy warzyw, pozwala w kilka chwil wzbogacić danie o wyrazisty charakter wędzonego specjału. Wygodny w użyciu .
27,00 zł
Brak w magazynie
Płynny dym wędzarniczy to świetna alternatywa dla każdego kucharza – tak profesjonalnego, jak i amatora, który zechce tworzyć potrawy z aromatem wędzonki.
Dym wędzarniczy wykorzystywany jest nie tylko do marynowania, lecz także jako:
przyprawa sosów BBQ,
winegretów, dressingów,
do mięs na grilla, ryb (wędzony łosoś do sushi),
do skrapiania sałatek,
do tworzenia koktajli i drinków,
do słodyczy (dymne krówki),
dla wegetarian do tworzenia np. wege bekonu z bakłażana lub grzybów.
Sposób użycia dymu wędzarniczego:
Do moczenia mięsa lub ryby: przygotowane surowce umieszcza się w marynacie (solance) z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie w dawce 1 – 2% (100-150ml na 10 litrów marynaty), utrzymywanej zgodnie z procesem technologicznym.
Lub nanieść dym pędzlem na mięso lub rybę przed wędzeniem, gotowaniem lub pieczeniem.
Do moczenia boczku, osłonek do kiełbas oraz do zmiękczania skórki – przygotowany boczek, osłonki lub skórkę umieszcza się w przygotowanej wodzie lub solance z dodatkiem dymu wędzarniczego w dawce 1 litr na 60-80 litrów wody lub marynaty, przestrzeganej do procesu technologicznego.
Do nastrzyku – do solanki lub marynaty dodać 1-2% dymu wędzarniczego
Najlepiej dodać do marynaty (150 ml do 10 litrów marynaty) lub nanieść pędzlem na mięso przed gotowaniem/pieczeniem/wędzeniem)
Specyfikacja produktu: Otrzymywany na drodze suchej destylacji drewna. Proces spalania drewna przy eliminacji powietrza nosi nazwę pirolizy drewna.
W czasie pirolizy powstają oprócz węgla substancje gazowe kondensowane w wodzie. Kondensaty dają się rozdzielić na fazę smolistą i wodną. Faza smolista nie nadaje się do wykorzystania w przetwórstwie żywności i jest odrzucana. I to właśnie na tym etapie eliminuje się wszystkie potencjalnie szkodliwe elementy, które występują w dymie, w tradycyjnym wędzeniu.
Badania wykazały, że naturalne dymy w płynie mają właściwości antyutleniające i bakteriostatyczne. Jedzenie zrobione przy ich użyciu pod względem smakowym nie różni się od tych zrobionych w klasycznej wędzarni.
Dymy w płynie służą do nadawania potrawom wędzonego smaku i aromatu, mają właściwości koloryzujące i nadające jedzeniu właściwą dla procesu wędzenia teksturę. Nie zawierają syntetycznych barwników.
System zarządzania jakością certyfikowany jest na zgodność ISO 9001:2015
Skład: aromat dymu wędzarniczego na bazie wysokiej jakości wody pitnej, produkty spalania zrębków olchowych.
Sposób przechowywania: Okres trwałości produktu wynosi dwa lata jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu: 5 – 25°C. Mrożenie nie wpływa szkodliwie na produkt. Lód wewnątrz opakowania może powodować rozwarstwienie produktu.
UWAGA! W razie połknięcia wywołać wymioty i zasięgnąć porady lekarskiej. W przypadku kontaktu z oczami przemyć dokładnie wodą.
Producent.
Jelux
Rodzaj
Aromat olcha
Pojemność
500ml
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.