Brak produktów
Nowy produkt
65 Przedmioty
Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il. 7 g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Fermivin 7013 Saccharomyces cerevisiae - drożdże winiarskie do win białych, czerwonych i różowych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok. 15 %.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich | -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet |
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich | tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku |
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
31,00 zł
4,50 zł
3,80 zł
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w...
30,50 zł
9,00 zł
29,00 zł
2,70 zł
20,00 zł
8,00 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...