
Charakterystyka produktu:
Aktywne, suszone drożdże winiarskie w opakowaniu 7 g, reprezentujące wysoko ceniony gatunek szlachetnych drożdży winiarskich Saccharomyces bayanus.
Są niezwykle uniwersalne – znakomicie nadają się do wyrobu win gronowych i owocowych, białych oraz różowych, jak również do win musujących. Sprawdzają się także przy wyrobie win kwiatowych i zbożowych.
Świetnie pracują zarówno podczas pierwszej, jak i wtórnej fermentacji, nawet w trudnych warunkach. Fermentacja przebiega szybko, równomiernie i wydajnie, nawet do 18% obj. alkoholu. Dzięki Saccharomyces bayanus wino zyskuje świeży, przyjemnie owocowy aromat.
Pojedyncza dawka Enovini BAYA wystarcza na przygotowanie do 35 L wina.
Stosowanie
W przypadku Enovini BAYA, podobnie jak i innych drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100 ml letniej wody, a następnie pozostawienie ich na ok. 20 min. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie całość wystarczy wlać do balonu z nastawem wina.
Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Inne zalety szlachetnych drożdży winiarskich:
-odporność na wysokie stężenia cukru, dwutlenku węgla i garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki, np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie odpowiednio szybki proces fermentacji zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet wina
Wybierając drożdże inne niż szlachetne, warto mieć świadomość, że prowadzenie fermentacji z udziałem drożdży „dzikich” ma istotne wady:
-tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, a także duże ilości garbników (np.: wino z aronii)
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, łatwo ulega zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególną uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.