Drożdże Restart – 22g

6,20 

Na stanie

Drożdże Restart – 22g

Drożdże Restart to połączenie aktywnych, wysokoalkoholizujących drożdży S. bayanus  oraz specjalistycznej pożywki, dzięki którym możliwe jest wznowienie fermentacji w winach i zacierach.

Zalety:

  • szansa na ratunek dla nastawów zbyt słodkich o małej mocy,
  • wznowienie zatrzymanej fermentacji w winach i zacierach z poziomem alkoholu do 10%,
  • dozowanie bezpośrednio do nastawu,
  • restart powinien nastąpić w przeciągu 7 dni. Jest to czas niezbędny dla namnożenia drożdży w trudnych warunkach związanych m.in. z obecnością alkoholu,
  • fermentują maksymalnie do 18% alkoholu,
  • temperatura fermentacji 25-30°C,
  • na 25 L nastawu.

Składniki: drożdże, fosforan dwuamonowy

Masa netto: 22 g

Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich

tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%

-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii

-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca

-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom

-barwa wina często jest nietrwała

-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Drożdże Restart – 22g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *