Chmiel aromatyczny Lubelski 50g - granulat T-90 2024
6,00 zł
Zestaw surowców (słody) - DRY STOUT 10 litrów piwa
Od 32,00 zł
Solomierz do pomiaru stężenia soli zestaw nietłukący, 0-300 g soli/L
15,00 zł
Chmiel East Kent Golding 2024 (UK) granulat 100 g
17,00 zł
Słód barwiący (1300-1600 EBC) 0.5 kg
Od 5,50 zł
Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecki) (CZ) 30g - granulat 2024
6,00 zł
SŁÓD CARAPILS 1 kg - Weyermann
Od 9,20 zł
Wkład do frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer papierowy 20 cm 50 szt.
19,00 zł
Wielofunkcyjny garnek z koszem frytki szparagi 4L
86,00 zł
Naklejki etykiety na słoiki samoprzylepne białe 12 szt.
2,70 zł
Szczotka Myjka Masażer do Mycia Stóp Pumeks do Pięt pod Prysznic Klapek
10,50 zł
Drylownica do śliwek
12,60 zł
Termometr do wędzarni 0C +120C 210mm
20,00 zł
Wędzarnia z termometrem
127,00 zł
Do kiełbasy białej - mieszanka ziół i przypraw
5,40 zł
Prasa do hamburgerów - aluminiowa, średnica 12cm
27,00 zł
Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il. 7 g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Fermivin 7013 Saccharomyces cerevisiae – drożdże winiarskie do win białych, czerwonych i różowych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok. 15 %.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
| Zalety szlachetnych drożdży winiarskich | -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet |
|
| Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich | tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku |
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.