Drożdże suszone FERMIVIN 7013

4,50 

Na stanie

Kategoria:

Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il. 7 g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Fermivin 7013 Saccharomyces cerevisiae – drożdże winiarskie do win białych, czerwonych i różowych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok. 15 %.

Użytkowanie

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich -tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
 

UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Drożdże suszone FERMIVIN 7013”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *