
Opis produktu:
Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
Charakterystyka produktu:
Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
W ofercie znajduje się 5 rodzai drożdży suszonych:
Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin – do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini– doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich | -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet |
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich | tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku |
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.