Chmiel Simcoe (USA) granulat 50 g 2024
12,00 zł
Słód karmelowy jasny Carahell 20-30 EBC Weyermann - 0,5 kg
Od 5,60 zł
Gozdawa Ekstrakt słodowy superjasny 220g
17,50 zł
Pirosiarczyn potasu 100 g
8,20 zł
Słód monachijski typ I Viking Malt (12-15 EBC) 1kg
Od 8,00 zł
Jęczmień prażony (1000 EBC) 1kg
Od 7,20 zł
Brązowa butelka PET 1 litr.+ nakrętka 10 sztuk
20,00 zł
12x Lunchbox Śniadaniówka Pudełka na Żywność Plastikowe Pojemniki Zestaw
49,10 zł
BIOGON C CO2 SPOŻYWCZY 425g zawór jedno/dwu kierunkowy WYMIANA TYLKO ODBIÓR OSOBISTY
17,00 zł
Słoik twist off 120 ml - Cztery kąty fi 53 z czarną zakrętką, 6szt
17,00 zł
Patelnia żeliwna z nakładką silikonową CAST LINE 20 cm
34,50 zł
Taca do serwowania stalowa okrągła 18 cm
10,00 zł
Szynkowar 1,5kg
70,00 zł
Jelita wieprzowe 26/28 10m na pasku
17,50 zł
Nastrzykiwarka 100 ml + 2 igły
20,20 zł
Zrębki do wędzenia/grillowania, jabłoń, 450 g, kl. 8
8,50 zł
Kurtyna świetlna Girlanda Świąteczna Gwiazdki Lampki Choinkowe na Okno 3m
24,10 zł
Elektroniczny termometr i higrometr do terrarium
23,50 zł
Zegarek na rękę kolorowy pasek pomysł na prezent
12,00 zł
Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż"
45,00 zł
Zegarek na rękę auto turkusowy pasek prezent
19,50 zł
Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Drożdże Saccharomyces cerevisiae var. bayanus. Najlepsze drożdże do agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, winogron białych, rabarbaru, rodzynek, czereśni, malin, śliwek renklod, aronii, wiśni, jeżyn, czarnych porzeczek, białych porzeczek, czerwonych porzeczek, czarnych winogron, czarnych jagód, czarnego bzu, śliwek węgierek.Charakteryzują się pełnym odfermentowaniem i szybkim klarowaniem. Zachowują aromat owoców. Odporne na zakażenia. Tolerancja na alkohol do ok.16 %.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
| Zalety szlachetnych drożdży winiarskich | -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet |
|
| Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich | tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku |
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.