Home / Wino / Drożdże winne / Vinistart, 34 g Zestaw startowy do 50L wina – Drożdże + Pożywka

Vinistart, 34 g Zestaw startowy do 50L wina – Drożdże + Pożywka

5,90 

Brak w magazynie

Kategoria:

Połączenie szlachetnych drożdży winiarskich ze specjalnie dobranymi pożywkami, solami mineralnymi oraz witaminami.
Vinistart polecany jest zwłaszcza do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych i czarnych winogron, rabarbaru, rodzynek, czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, jeżyn, czarnych, białych i czerwonych porzeczek, czarnych jagód, czarnego bzu, tarniny.

Vinistart zapewnia szybką i skuteczną fermentację w szerokim zakresie temperatur oraz wspaniały bukiet i smak wina. Jest to efekt działania odpowiednio zestawionych składników: specjalnie wyselekcjonowanego szczepu drożdży, soli mineralnych będących cennym źródłem azotu i fosforu dla drożdży winiarskich oraz witamin, które pełnią rolę aktywatora fermentacji i wpływają korzystnie na smak oraz aromat wina.

Istotne cechy:
– opakowanie 34 g na 25-50 L
– alkohol: do 17%
– temperatura fermentacji: 15-30°C

Sposób użycia
Zawartość torebki rozpuść w 100 ml moszczu, a następnie wlej do pojemnika fermentacyjnego i wymieszaj.

Składniki: drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) diamonu, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), emulgator: monostearynian sorbitolu.


Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich -tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
 

UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Vinistart, 34 g Zestaw startowy do 50L wina – Drożdże + Pożywka”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *