
Czosnek – to roślina pochodząca z Azji Środkowej, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od stuleci. Obecnie uprawiany jest nieomal na całym świecie. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany jest dużą zawartością olejków eterycznych, zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Te właściwości czosnku znane były w Chinach już 4000 lat temu.
11,70 zł
Na stanie
astosowanie: czosnek jest stosowany do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, surówek, sałatek warzywnych, kiszonek, marynat. Smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem temperatury. Dlatego należy pamiętać, że do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać nieco więcej niż do potraw podawanych na zimno. To czosnek właśnie nadaje charakterystyczny akcent smakowy i zapachowy. Czosnek jest bardzo ceniony w wędliniarstwie i przemyśle farmaceutycznym.
Właściwości: czosnek, aż do XIX wieku (tj. do momentu wprowadzenia szczepionek) należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym. Dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze działanie czosnku, zapobiega on zwapnieniu żył, pobudza trawienie, obniża ciśnienie tętnicze, wzmaga odporność, działa regenerująco.
Reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Działa żółciopędnie i przeciwpasożytniczo.
Łagodzi podrażnienia spowodowane ukąszeniami owadów. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o charakterystycznym zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Zapach czosnku można częściowo złagodzić, spożywając z czosnkiem jednocześnie świeżą natkę pietruszki, seler, lubczyk, lub ziarnka kawy lub goździki.
Czosnek ma specyficzny zapach i smak, zawdzięcza to związkom tioglikozydowym i allinie. Allina powoduje pewne działanie w jamie ustnej i w przewodzie pokarmowym, można porównać to z działaniem silnego antybiotyku. Czosnek zawiera również fitosterole, pektyny i sole mineralne, m.in. selen, który ma bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Czosnku używa się na przeziębienia, grypę (jeden z podstawowych elementów napoi rozgrzewających wraz z miodem i mlekiem), infekcję ucha, zmniejsza ilość produkowanej flegmy, a także uwalnia organizm z pasożytów.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, gorczycę, seler, sezam, dwutlenek siarki.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.