
Chlorek wapnia do sera.
6,00 zł
Na stanie
Chlorek
wapnia to środek stosowany w serowarstwie w celu zwiększenia wydajności
produkcji sera. Jest to dodatek niezbędny, gdy korzystamy z mleka
niskopasteryzowanego lub świeżego o niskiej zawartości wapnia. Chlorek
wapnia polepsza konsystencję i krzepliwość mleka. Jego użycie zmniejsza
straty kazeiny oraz tłuszczu.
Dzięki chlorkowi wapnia skrzep
serowarski jest bardziej zwarty i łatwiej ulega obróbce, co wpływa na
zwiększoną łatwość obkurczania ziarna serowarskiego.
Nasz produkt ma wysokie stężenie 94-96% i jest bardzo wydajny.
Opakowanie wystarcza na 1000-1420 L mleka.
Spożywcza
jakość oferowanego chlorku wapnia sprawia, że przy odpowiednim
dozowaniu korzystnie wpływa on na przyswajanie wapnia przez organizm.
Dodatkowo jest to środek, który znajdzie zastosowanie również w
piwowarstwie między innymi w celu nadania pełnego, stabilnego smaku.
Dawkowanie:
Chlorek wapnia o stężeniu należy stosować w proporcji 0,7-1 g (szczyptę) chlorku wapnia na 10 L mleka.
Sposób użycia:
Zalecaną
ilość chlorku wapnia rozpuść w 50 ml przegotowanej wody i wlej do
mleka. Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i
podpuszczką. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta — nadmiar
chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.
UWAGA:
Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się do oczu należy ostrożnie przemywać je wodą przez kilka minut.
Wymiary opakowania:
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.