Curacao - suszone skórki gorzkiej pomarańczy - 20 g
3,00 zł
Chmiel Simcoe (USA) granulat 50 g 2024
12,00 zł
Gozdawa - Irish Red Ale - Seria Koneser
95,00 zł
DROŻDŻE Saflager W-34/70- Fermentis
25,40 zł
Gozdawa - German Lager W35 10g
11,20 zł
Hibiskus suszony, kwiat 20 g - dodatek do piwa/nalewek/alkoholi
4,50 zł
Rurka fermentacyjna kątowa do pojemników - nietłukąca
3,80 zł
Suszarka do grzybów, owoców, warzyw i ziół z regulacją temp, 240W, biała
90,00 zł
Suszarka na naczynia czarna 36x30x14,5 cm
37,00 zł
Etykiety na przetwory GRZYBY2 samoprzylep 30szt.
6,00 zł
Butelka na oliwę i ocet szklana z dozownikiem 265 ml
10,30 zł
Miska kuchenna do miksowania z miarką 2,5 l
10,50 zł
Butelka biała. Charakteryzuje się znaczną wklęsłością dna butelki, co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Charakterystyka produktu :
Szkło, których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol.
Użytkowanie: :
Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
– wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
– nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ich zawartości;
– butelki, w które zamierzamy zlać wino, powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu 70% spirytusu lub 2-3% roztworu pirosiarczynu- 20-30 g pirosiarczanu na 1l wody);
– przed zakorkowaniem butelek korki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody – to spowoduje, że staną się one bardziej plastyczne;
– napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka, przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
bButelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.