Mini keg z kranikiem + uszczelka
50,00 zł
Kwasomierz - pomiar kwasowości w winie, sokach
27,50 zł
Ekstrakt słodowy w proszku jasny 1 kg
28,00 zł
Słód Château Cafe 500 EBC Castle Malting® 0,5 kg
Od 5,00 zł
Słód wiedeński Viking Malt (7-12 EBC) 5kg
Od 30,50 zł
Gozdawa - Imperial IPA - Seria Koneser
107,50 zł
SŁÓD PSZENICZNY Ciemny 0.5 kg - Weyermann
Od 5,50 zł
Zaciskarka wędliniarska + 60 klipsów
45,00 zł
Osłonka białkowa karmel 55mm 5m
11,50 zł
Olej słonecznikowy wędzony czosnkowy 100 ml
32,00 zł
Osłonka białkowa fi 65 5m bezbarwna
12,10 zł
Zegarek na rękę kolorowy pasek pomysł na prezent
12,00 zł
12x Etui na Sztućce Świąteczne Pokrowce Pokrowiec na Święta Czapka Mikołaj
5,50 zł
Zegarek na rękę MAPA różowy pasek
12,00 zł
Wentylator Samochodowy Wiatrak Obrotowy Podwójny do Auta Mocny 360° USB
45,00 zł
Zegarek na rękę retro pomarańczowy ozdobny pasek
11,00 zł
Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku.
3,80 zł
Brak w magazynie
Szlachetne, suszone drożdże – idealne do wytrawnego cydru jabłkowego.
Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku.
Istotne cechy:
– aktywne suche drożdże – proste w użyciu
– opakowanie 5 g na 15-20 L
– temperatura fermentacji: 15-30°C
– alkohol: do 12%
– pełnia możliwości – przy zastosowaniu pożywki z witaminą B1
Sposób użycia
Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina.
Składniki:
drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu.
Uwaga!
Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie Pożywki B1 .
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Znajdziesz ją tutaj. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.
Sprawdzony przepis:
• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin
Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Zalecane parametry soku jabłkowego:
• Zawartość cukru – 10-15%
(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)
• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.