Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku.
3,80 zł
Na stanie
Szlachetne, suszone drożdże – idealne do wytrawnego cydru jabłkowego.
Ciderini Dry to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży cydrowych. Pozwala na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i przygotowanie domowego cydru o wspaniałym smaku.
Istotne cechy:
– aktywne suche drożdże – proste w użyciu
– opakowanie 5 g na 15-20 L
– temperatura fermentacji: 15-30°C
– alkohol: do 12%
– pełnia możliwości – przy zastosowaniu pożywki z witaminą B1
Sposób użycia
Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina.
Składniki:
drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu.
Uwaga!
Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie Pożywki B1 .
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Znajdziesz ją tutaj. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.
Sprawdzony przepis:
• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin
Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Zalecane parametry soku jabłkowego:
• Zawartość cukru – 10-15%
(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)
• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.